De ce Paulownia?

Avantaje

Pe scurt

De ce este Paulownia atractiv

– Arborele Paulownia se poate adapta aproape la orice sol avand un ritm de crestere si o dimensiune în doar 3-5 ani pe care alte specii de arbori le-ar atinge în 25 de ani. Poate sa creasca in primii ani circa 2-3 metri /an

– Datorita cresterii rapide poate umbri o zona in timp record

– Adapost horticol pentru legume si verdeturi, flori, bulbi si rasaduri de pepiniera, asigurând protectia împotriva vântului si a soarelui în timpul verii.

– Datorita perisorilor existenti pe partea inferioara a frunzelor si a petiolului, arborele este un bun absorbant al zgomotelor.

– Infloreste abundent primavera , inainte de infrunzire, cu flori mari liliachii si frumoase care imprastie un miros discret de violete deosebit de placut .

– Florile sant foarte apreciate de albine pentru productia de miere. Fiind un bun arbore meliefer, se produce mai multa miere de albine decât în cazul salcâmului (1200-1500 kg/hectar )

avantaje-paulownia-1

– Alunga insectele, absoarbe zgomotul si praful.

– Daca este taiat sau vatamat se regenereaza foarte rapid.

– Se adapteaza foarte bine in mediul citadin plin de praf si noxe, iar radacinile lui salveaza solul de alunecari de teren

– Lemnul sau este foarte usor asemanator celui de balsa, se usuca rapid fara sa se crape sau deformeze

– Frunzele sale se pot folosi cu succes pentru furajarea animalelor.

– Valoarea comerciala a lemnului este comparabila cu cea a celui de nuc, cultura acestui copac poate fi o mina de aur pentru investitor – cherestea de calitatea A (60%) iar rezidurile (30%)pot fi folosite ca biomasa obtinand energie electrica sau termica prin gazificare

avantaje-paulownia-2

– Este deosebit de bun pentru productia de mobilier si placaj. La 7-8 ani arborii pot fi taiati, un trunchi producând în medie aproximativ 0.6-1 m3 de masa lemnoasa. Lemnul are o calitate excelenta, este usor, nu are noduri si este impermeabil, fiind un material brut ideal pentru mobila, tâmplarie si pentru industria de
tâmplarie, dar si pentru alte scopuri mai deosebite, cum ar fi fabricarea butoaielor sau a barcilor.

– Lemnul de Paulownia se usuca în 30 pâna la 60 de zile fara a se curba, deforma, crapa sau sectiona. Uscarea în cuptor dureaza între 36 si 60 de ore în functie de configuratia cuptorului de uscare, cai putere si dimensiunea cherestelei.

– Paulownia este rezistent la descompunere si la putrezire daca nu se afla în contact permanent cu pamântul.
– Rezistenta la foc foarte buna, temperatura de aprindere 420 pâna la 430 grade Celsius în comparatie cu media lemnului de esenta tare la 220 pâna la 225 grade Celsius.

– 1 kg de material lemnos uscat are o valoare calorica de aproximativ kb. 4500 kcal (18830 kJ) la u=13%, foarte ridicat chiar si în comparatie cu tipurile de carbune de calitate si mult peste toate celelalte tipuri de materiale.

avantaje-paulownia-3

– Un hectar de plantatie anuleaza o cantitate anuala de 48 de tone de praf si poluanti ai aerului – radacinile puternice, care ajung adânc în pamânt opresc eroziunea solului, echilibreaza fluctuatiile de temperatura, îmbunatatesc parametrii de flux si nivelul umiditatii aerului. echilibreaza astfel climatul din mediul lor
înconjurator.

– Are frunze mari, de forma unei inimi care pot ajunge si la peste 70 cm în diametru; un arbore de 7 ani poate produce pâna la 60 kg de frunze anual, fiind un îngrasamânt ecologic ideal si un producator de hrana pentru animale.

– Continutul ridicat de proteine (9.5%) si azot (15%) al frunzelor poate deschide noi dimensiuni în cresterea septelului si îmbunatatirea solului prin utilizarea Bio-îngrășămintelor.

– Un hectar cu 500 arbori aduna un volum aproximativ de 100 tone CO2 /an si produce 75 tone de oxigen, echivalentul unei cantitati zilnice de oxigen necesar pentru 205 oameni.

avantaje-paulownia-4